Návštěva v Muzeu Franze Kafky - 17.2.2016

21.02.2016 18:04

Návštěva v Muzeu Franze Kafky

Dne 17.2. 2016 jsme navštívili,,Franz Kafka Museum“ v areálu Hergertovy cihelny nacházející se na břehu Vltavy v blízkosti stanice metra Malostranská.

Měli jsme možnost prohlédnout si většinu prvních vydání Kafkových děl, jeho korespondenci, deníky, rukopisy, fotografie a kresby. Atmosféra byla záměrně ponurá, jakoby odtržená od reality. Vznikl tak ,,svět ve světě“, v němž jsme našli v úzké chodbě připomínající márnici na štítcích jednotlivých černých boxů jména jeho literárních postav. Podle jedné z Kafkových povídek Kárný tábor pak vytvořený model mučícího stroje, který vpisuje jehlami do kůže odsouzence jeho provinění.

Výstavu doprovázelo pět audiovizuálních programů. Za zmínku stojí, že tato výstava nazvaná „Město K. Franz Kafka a Praha“ vznikla původně v Barceloně v roce 1999. V letech 2002 –3 byla vystavena v Jewish Museum v New Yorku a teprve v roce 2005 byla instalována právě zde v Hergetově cihelně na Malé Straně, kde je k vidění dodnes.

Na nádvoří cihelny před vstupem do samotného muzea upoutalo naši pozornost sousoší známého českého sochaře Davida Černého nazvané Čůrající postavy ( viz přiložené foto). Bylo zde umístěno ještě před samotným otevřením výstavy v roce 2004. Dvě bronzové mužské postavy o výšce 210 cm jsou ovládány elektronickým zařízením, které umožňuje natáčet boky a čůrat tak, že proud vody na hladinu jezírka ve tvaru České republiky píše písmena. David Černý je autorem dalších, mnohdy kontroverzních , soch – např. Miminka Babies v parku na Kampě a na žižkovském vysílači nebo Entropa,satirická plastika symbolizující na průčelí budovy Justus Lipsius v Bruselu české předsednictví v Radě Evropské unie. Dnes se plastika nachází v plzeňské Techmanii.

 

Mgr. Martina Kotrbová

učitelka