Exkurze ve firmě Jokey

18.03.2015 07:13

Ve středu 18.3.2015 jsme za účelem exkurze navštívili firmu se jménem Jokey. Nachází se za městem Mochov. Mnozí se mylně domnívají, že se firma zabývá chovem koní. K tomuto omylu dochází  díky jménu firmy, a koně mají i ve svém logu. Ve skutečnosti se firma zabývá průmyslovou výrobou plastových kbelíků, misek, obalů k potravinám, a dalších plastových výrobků.

            Hned po příjezdu nás přivítala milá a usměvavá paní, která nás po této firmě provázela. Následovala přibližně hodinová přednáška o vzniku, vývoji a účelem firmy. Spousta věcí nám zde byla předvedena i prakticky, a celkově byla přednáška prováděna nejméně zajímavou formou.

Další zastávka pro nás byla samotná výrobní hala. Zde se nacházelo 33 vstřikových lisů, které prováděly samotnou výrobu. Jejich princip byl naprosto jednoduchý, a přesto vás pohled na ně okouzlil. Jakožto mechatronik jsem byl touto halou unešen, a to z jediného důvodu. Všechno zde bylo plně automatizováno, od centrální dopravy materiálu, přes samotnou výrobu, až po dovoz výrobků do skladu. Všechno klapalo jak švýcarské hodinky, a jediným úkolem pracovníka bylo odebírat špatně vyrobené kusy, a balit ty správné.

Z výrobní haly jsme přešli do dílny, kde bylo několik obráběcích strojů a sklad forem. Lidé na tomto pracovišti měli za úkol údržbu a přípravu lisů.

Poslední zastávkou byl tzv. mlýn. Zde se mohli recyklovat vadné výrobky, či výrobky starší jak jeden rok. Pomocí drtiček se výrobek rozemlel na materiál, který se mohl znovu užít ve výrobě. Ovšem byla zde jedna podmínka, a to že se tento recyklovaný materiál nesměl užít na výrobky, jenž se užívají v potravinářství.

Na závěr bych jen dodal že, tato exkurze byla pro mne i spolužáky v porovnání s jinými exkurzemi vysoce zajímává, ba i zábavná. Zaměstnanci jsou zde skvěle hodnoceni, jak finančně, bonusy i pracovními podmínkami. Určitě jsem tuto firmu začal brát, jako jednu z variant, jak se brodit životem dále po škole.

Petr Rubeš MCH4